שילוב נשימה באימון
בכדי להבין את התרומה הייחודית של הנשימה לתהליכי חשיבה בכלל ולאימון בפרט, נבהיר ראשית שני מושגים מהעולם הפיזיולוגי עצבי:
מערכת העצבים הסימפתטית היא תת-מערכת במערכת העצבים והיא מכינה את הגוף ליצירת תגובות מיידיות במצבי לחץ, חירום ומתח – היא מכינה אותו למאבק או נסיגה (במצב הידוע בכינויו fight or flight). חשוב לציין כי מערכת זו מעכבת את פעולות התת-מערכת המנוגדת לה - מערכת העצבים הפאראסימפתטית. מערכת זו הייתה קריטית לשרידותו של האדם בתקופת האדם הקדמון ואולם ההפעלה האוטומטית/אינסטיקטיבית שלה בעולם המודרני אינה תואמת את הצורך הפיזיולוגי של האדם המודרני.
מערכת העצבים הפאראסימפתטית היא מערכת העצבים שמפעילה את אזורי החשיבה והזכרון במח; היא אחראית לפעולות הרגיעה ושימור כשהגוף נמצא במנוחה; והיא חשובה ליצירת זכרונות חדשים ולתהליכי למידה.
הבנת המנגנון של שתי מערכות אלו מובילה אותנו לשאלה המתבקשת - איך מפעילים באופן יזום את המערכת הפאראסימפתטית? והרי לשם כך התכנסנו... הנשימה היא התשובה! נשימה מעגלית לבטן מפעילה את מערכת העצבים הפאראסימפתטית
ומכאן, שבכל מפגש אימון מוקדשות הדקות הראשונות לנשימת בטן; לאחר שהמתאמן נשם, נרגע ולמעשה עורר את מערכת העצבים הפאראסימפתטית, יתאפשר לו תהליך רגוע יותר, תהליכי החשיבה שלו מועצמים ותהליכי הלמידה מתחדדים ומכאן שהוא יכול להפיק את המירב והמיטב מהתהליך. אין ספק כי תהליך אימון ותהליך הנשימה משלבים צדדים אישיים, רגשיים ואשיותיים עמוקים ומכאן שחיבורם של השניים מתבקש.
בתהליך אימון מקובל, המתאמן מקבל סט של כלים שכליים ומעשיים. ובמה שונה האימון המשולב באלמנטים של נשימה? ניקח לדוגמה את עולם קבלת ההחלטות – זהו תהליך רגשי ואינטואיטיבי בו המתאמן מקבל כלים מעשיים והא משתמש לכאורה בטכניקות שכלתניות ואולם מהיכן בעצם אנו מקבלים החלטות? גם ממקום שכלתני וגם ממקום של תחושות בטן, אינטואיציות וכד'. בדיוק במקום זה, יש ערך להכנת הגוף/ראש/מוח להיות במצב אופטימלי לקבל את אותן ההחלטות. אלו הם בדיוק הכלים הקשורים לנשימה המאפשרת לנו לספק חמצן לגוף (למערכת העצבים הפאראסימפתטית), למערכת המחזקת את הגורמים הקוגניטיביים.
בדרך זו האימון הופך לתהליך אינטגרטיבי; סט הכלים הוא לא רק ביצועי/עסקי אלה שכלתני, באופן שבו אני עוזר למתאמן להיות במצב בו השכל עובד באופן מיטבי.
ויש גם וידאו
מוזמנים לצפות בראיון בו השתתפתי ברדיו החברתי הראשון ובו דיברתי על הנשימה המעגלית, יתרונותיה והחוויות הנלוות לה ועל החיבור אותו אני עושה בין אימון לנשימה
אימון (Coaching) - על מה מדובר?
האימון הוא תהליך תוצאותי שעובד משבוע לשבוע, ממוקד עשייה. בתהליך האימון "עושים את..." ולא "מדברים על...". לא מדובר בתהליך פסיכולוגי או רוחני אלא מדובר על סדרת כלים פרקטיים שיכולים לשרת את המתאמן בחייו.
הכל מתחיל בזה שלכולנו יש הרגלים, חלקם טובים ומשרתים אותנו וחלקם פחות.
- ההרגלים שמשרתים אותנו הם אלה שבזכותם יצרנו את התוצאות החיוביות בחיים שלנו - בזוגיות, במשפחה, בעבודה, בפרוייקטים ייחודיים בהם הצלחנו וכו'.
- ההרגלים שמעכבים אותנו הם אלו שמונעים מאיתנו לעשות את פריצת הדרך הבאה.
מטרת ה"על" בתהליך האימון היא לזהות את ההרגלים המעכבים, למצוא במקומם הרגלים אחרים שמשרתים ומקדמים אותנו ואז להטמיע את ההרגלים המקדמים ולהפוך אותם לחלק מחיינו.
ואפשר לתמצת את כל הצורך באימון ובשינוי במשפט חכם אחד של אלברט איינשטיין אשר אמר:
The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results
ובעברית:
"ההגדרה של אי־שפיות, היא לעשות את אותו דבר פעם אחר פעם ולצפות לתוצאות שונות"
שיפור מתמיד
אחד מהבסיסים בקידום משימות בכלל ובאימון בפרט הוא השמירה על שיפור מתמיד. ההנחה הבסיסית היא שתמיד ניתן לעשות יותר טוב, ולכן תמיד נבדוק את עצמנו, גם במקרים בהם הצלחנו וגם במקרים שבהם לא השגנו את מטרותינו. במקרי הצלחה – נבדוק כיצד ניתן עוד לשפר ואילו במקרים בהם לא השגנו את כל המטרות, נבדוק ונחקור את גורמי השורש ונתקנם, כדי שבעתיד נשיג את מטרותינו.
מעגל השיפור המתמיד Plan-Do-Check-Act (PDCA) הוא מתודולוגית שיפור תהליכים אותה פיתח סטטיסטיקאי אמריקאי בשם פרופ' ויליאם אדוארדס דמינגו מי שנחשב אבי תורת בקרת האיכות. במעגל זה ארבעה שלבים, המאתגרים אותנו לחפש כל הזמן אפשרויות לשיפור.
Plan תכנן והצב מטרות ויעדים
Do בצע את התוכנית
Check בדוק – זהו שלב הלמידה. בדוק באיזו מידה עמדת בצפיות, זהה פערים ונושאים לשיפור והסק מסקנות
Act/Adjust פעל/שנה - יישם את מה שלמדת ושפר את תוצאות התהליך. בשלב הזה החלט אם יש צורך במעגל שיפור נוסף של אותה המטרה/תוכנית. אם כן, המעגל מתחיל שוב עם תכנון השיפור הנוסף
מִיכִּי מאמן מוכשר - ממתי?
האימון הייתה הדרך בה בחרתי לנהל את עובדי לאורך שנים.
עוד בהיותי מנהל ההדרכה של אינטל ישראל, הוסמכתי להוביל קורסי אימון ולאמן מנהלים בארגון.
בשנת 2012 הוסמכתי באופן רשמי במרכז הישראלי לאימון (בלסקי) כמאמן אישי, עסקי ומשפחתי ומאז אני עוסק בתחום הן כמאמן עצמאי והן במסגרות פנים ארגוניות בארגונים בהם עבדתי